Close Ask the doctor popup form

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Η επικοινωνία σας είναι εμπιστευτική. Η ομάδα των ιατρών/συντονιστών εξωσωματικής γονιμοποίησης θα σας απαντήσει το συντομότερο δυνατό.

    ΕΜΒΡΥΟΜΕΤΑΦΟΡΑ

    Η προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης ολοκληρώνεται με την εμβρυομεταφορά, η οποία είναι η μεταφορά των μορφολογικά καλύτερων γονιμοποιημένων ωαρίων (εμβρύων) στη μήτρα της γυναίκας προκειμένου να εμφυτευτούν.

     

    Η ακριβής ημέρα της εμβρυομεταφοράς (2η, 3η ή 5η ημέρα ανάπτυξης) και η κατάσταση (φρέσκο ή υαλοποιημένο) εξαρτώνται από διάφορες παραμέτρους, όπως ο αριθμός, η ποιότητα και ο ρυθμός ανάπτυξης των εμβρύων, το ιατρικό ιστορικό και η ηλικία της γυναίκας.

     

    Δίνοντας έμφαση σε κάθε λεπτομέρεια των βημάτων της εξωσωματικής γονιμοποίησης στη μονάδα μας, δίνουμε στο/στα έμβρυο/α σας ένα χέρι βοήθειας κατά τη διάρκεια της εμβρυομεταφοράς. Μέσω της διαδικασίας τοποθετούμε το/τα έμβρυο/α σε ένα μέσο με υψηλή συγκέντρωση ενός μακρομορίου (υαλουρονάνη) που μιμείται τα φυσικά υγρά κατά τη στιγμή της εμφύτευσης. Η παραγωγή της υαλουρονάνης αυξάνεται σημαντικά την ημέρα της εμφύτευσης, ενώ μειώνεται σε σχεδόν βασικά επίπεδα την επόμενη ημέρα, υποδεικνύοντας τη σημασία της για το γεγονός της εμφύτευσης.

     

     

    Η διαδικασία της εμβρυομεταφοράς είναι εντελώς ανώδυνη και δεν απαιτεί αναισθησία. Πραγματοποιείται με ακρίβεια με ένα λεπτό, ειδικά κατασκευασμένο καθετήρα και υπό συνεχή παρακολούθηση με υπερήχους.

     

    Μετά την εμβρυομεταφορά, η γυναίκα παραμένει στο κρεβάτι για περίπου μία ώρα και στη συνέχεια μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της, όπου μαζί με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να ξεκουραστεί και να περιορίσει τις δραστηριότητες που προκαλούν σωματική κόπωση.

    Ανεξάρτητα από τη μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης που ακολουθήθηκε στο εμβρυολογικό εργαστήριο (συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση, ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος – ICSI, φυσιολογική ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος – PICSI ή προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος – PGT), το αποτέλεσμα της προσπάθειας επαληθεύεται 10 έως 12 ημέρες μετά την εμβρυομεταφορά με μια απλή εξέταση αίματος.

    Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, η εξέταση αίματος επαναλαμβάνεται μετά από 3 ημέρες και, περίπου ένα μήνα μετά τη συλλογή των ωαρίων, ακολουθεί το πρώτο υπερηχογράφημα εγκυμοσύνης για την επαλήθευση του επιτυχημένου αποτελέσματος.

    Embryoglue

    Το EmbryoGlue είναι ένα καλλιεργητικό υλικό που χρησιμοποιείται κατά την εμβρυομεταφορά σε κύκλους Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

    Το υλικό αυτό  (EmbryoGlue) περιέχει υψηλή συγκέντρωση ενός μακρομορίου που προάγει την εμφύτευση, την υαλουρονάνη.

    Η υαλουρονάνη είναι η κύρια γλυκοζαμινογλυκάνη που υπάρχει στα ωοθυλακικά υγρά , ωοθηκικά και μητρικά υγρά, δηλαδή εκεί που ουσιαστικά <<κολυμπούν >> τα ωάρια και τα έμβρυα στο σώμα της γυναίκας πριν την εμφύτευσή τους στην μήτρα και την δημιουργία κύησης, και μπορεί να συμβάλει σημαντικά στο περιβάλλον υψηλού ιξώδους της γυναικείας αναπαραγωγικής οδού

    Η σύνθεση και παραγωγή της υαλουρονάνης αυξάνεται σημαντικά  την ημέρα κατά την οποία ξεκινά η εμφύτευση του εμβρύου και μειώνεται σχεδόν στα βασικά επίπεδα την επόμενη ημέρα, υποδεικνύοντας τη σημασία της για το γεγονός της εμφύτευσης.

    Role of Embryo Glue as a transfer medium in the outcome of fresh non-donor in-vitro fertilization cycles – PMC (nih.gov)

    Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την εμβρυομεταφορά

    Ποιος αποφασίζει ποιο/α έμβρυο/α θα μεταφερθεί/ούν;

    Η εμβρυομεταφορά γίνεται συνήθως είτε στο στάδιο της αυλάκωσης (ημέρα 2/3) είτε στο στάδιο της βλαστοκύστης (ημέρα 5/6). Η επιλογή του/των καλύτερου/ων εμβρύου/ων για τη μεταφορά είναι πολύ σημαντική και καθορίζεται από τους εμβρυολόγους. Οι εμβρυολόγοι παρακολουθούν από κοντά κάθε έμβρυο και έχουν την κατάρτιση και την εμπειρία να επιλέγουν τα ποιοτικότερα έμβρυα με βάση συγκεκριμένα εργαστηριακά κριτήρια (π.χ. αριθμός κυττάρων, ρυθμός διαίρεσης, ποσοστό κατακερματισμού κ.λπ.). Όλα αυτά συνιστούν τη μορφολογική αξιολόγηση των αναπτυσσόμενων in vitro εμβρύων.

    Τι γίνεται με την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) στο εργαστήριο;

    Το Κέντρο Εξωσωματικής Αθηνών λαμβάνει σοβαρά υπόψη όλες τις καινοτόμες προσθήκες.

    Είμαστε μία από τις πρώτες μονάδες εξωσωματικής γονιμοποίησης στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, που έχει καθιερώσει την τεχνητή νοημοσύνη στο εργαστήριο ήδη από το 2021. Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προσφέρει μια πλήρως αυτοματοποιημένη ανάλυση των βλαστοκύστεων, όχι μόνο μορφολογικά αλλά και αναπτυξιακά, δίνοντας μια βαθμολογία πιθανότητας εμφύτευσης. Από τον Αύγουστο του 2023, το λογισμικό αυτό αναβαθμίστηκε και εγκαταστάθηκε η 2η έκδοση, προσφέροντας τη δυνατότητα βαθμολόγησης και για τα έμβρυα της 2ης και 3ης ημέρας.

    Πόσα έμβρυα μπορώ να εμφυτεύσω;

    Η ελληνική νομοθεσία (ΦΕΚ 2589/2014) ορίζει τον ακριβή αριθμό εμβρύων που μπορούν να μεταφερθούν ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας και τις ειδικές διαδικασίες (π.χ. δωρεά ωαρίων).

    Είναι η εμβρυομεταφορά μια επώδυνη διαδικασία;

    Όχι, η εμβρυομεταφορά είναι ανώδυνη και δεν απαιτεί αναισθησία ή κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία από τη γυναίκα.

    Θα πρέπει να παραμείνω σε κατάκλιση μετά την εμβρυομεταφορά;

    Παρά το γεγονός ότι η εμβρυομεταφορά είναι μια εύκολη, ανώδυνη διαδικασία χωρίς να χρειάζεται νάρκωση, συμβουλεύουμε τους ασθενείς μας να παραμείνουν σε κατάκλιση για περίπου μία ώρα στη μονάδα μας. Μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους χωρίς περαιτέρω ανάγκη για κατάκλιση, αλλά χωρίς έντονες σωματικές δραστηριότητες. Η απουσία από την εργασία δεν είναι απαραίτητη, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να ακολουθήσετε τις ιατρικές οδηγίες.

    Είμαστε εδώ για να απαντήσουμε σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις και να συζητήσουμε μαζί σας.